Haber

Tarım ve Orman Bakanlığı Coğrafi İşaretli Ürünlerin Korunması İçin Yeni Teknolojileri Kullanıyor

Tarım ve Orman Bakanlığı, Beslenme ve Denetim Genel Müdürlüğü, coğrafi işaretli eserlerin korunması, daha fazla coğrafi işaret elde edilmesi ve gıda güvenliği için yeni teknolojileri yakından takip ediyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı, dünyada kabul gören en yeni teknolojilerden biri olan NMR (Nükleer Manyetik Rezonans) cihazını başta zeytinyağı, bal, fındık ve tıbbi aromatik bitkiler olmak üzere Türkiye’nin coğrafi işaretli eserlerinin haritalanması, kütüphaneler oluşturulması ve bu bilgilerle tescil belgelerinin alınması sürecinde kullanmaya başladı. Bakanlık bünyesinde Beslenme ve Denetim Genel Müdürlüğü’ne bağlı Ulusal Beslenme Referans Laboratuvarı Müdürlüğü ve Ankara Gıda Denetimi Laboratuvar Müdürlüğü’ne götürülen NMR cihazları ile deneme ve cihaz kütüphanesi geliştirme çalışmalarına başlandı.

İlk analizler yapıldı

NMR spektroskopisi, ayırma ve saflaştırma adımlarına ihtiyaç duymadan karışımları moleküler düzeyde hızlı bir şekilde analiz edebilen bir yöntem olarak bilinir, bu da onu beslenme bilimindeki uygulamalar için ideal kılar. NMR cihazının Tarım ve Orman Bakanlığı’nın stratejik planları doğrultusunda aktif olarak kullanılabilmesi ve üreticilere hizmet verebilmesi için geniş bir bilgi kütüphanesine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu kapsamda bal üretiminin yoğun olduğu 6 farklı coğrafi bölgede bitki florası, yetiştirme alışkanlıkları, arı ırkları, coğrafi koşullar gibi kriterler dikkate alınarak çalışma gerçekleştirilmiştir. Bu bölgelerdeki 18 ilde tesadüfi örnekleme yöntemiyle belirlenen 100 farklı işletmeden yapısal karakterizasyon ve kompozisyon tayini için bal örnekleri alınmıştır. Daha sonra örneklerin NMR cihazı ile analizleri yapılmıştır.

Mevcut anket çalışmasına dayalı olarak karakterizasyon ve kompozisyonun belirlenmesi için ülke genelinde üretilen ballardan maksimum düzeyde örnekler toplanarak bir bilgi havuzu oluşturulması amaçlanmaktadır. NMR ile yapılan çalışmalar ile toplumsal miras niteliğindeki klasik eserlerin korunması ve bu eserlerin üretiminin devamına destek olmak amacıyla coğrafi köken analiz çalışmaları artırılacak ve daha fazla eser tescillenecektir. Yine bu prosedür gıda güvenliği için de kullanılacaktır.

“Yeni teknolojileri kullanarak coğrafi işaretli ürün sayısını artıracağız”

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, kullanmaya başladıkları NMR cihazları ile Türkiye’nin milli varlığı olan coğrafi işaretli eserlerin korunmasını ve sayısının artırılmasını hedeflediklerini belirtti. Coğrafi işaretli çalışmaların artmasıyla birlikte kırsal kalkınmanın esas alınacağını ve bu sayede üreticilere gelir artışı sağlanacağını vurgulayan Yumaklı, insan sağlığını etkileyen en değerli unsurlardan biri olan gıda güvenliği konusunda da birçok iddianın boşa çıkacağını söyledi. Bakan Yumaklı, yeni teknolojileri yakından takip ederek Türkiye’nin geleneksel zenginliğine, coğrafi işaretli ürünlere sahip çıkacaklarını belirterek, şunları kaydetti:

“Ülkemizin her köşesinde değerlerimizin sayısını artıracağız. AB’ye tescilli 13 eserimiz var. İnşallah bu sayıyı daha da yukarılara çıkararak ülkemizin maliyetlerini dünya sahnesine çıkaracağız. Ülkemizin bu zenginlikleri üzerinde haksız avantajın önlenmesi ve fikri mülkiyet haklarının korunması da coğrafi işaretli eser sayısındaki artıştan kaynaklanmaktadır. Resmi kalite işareti olan coğrafi işaretin işin pazarlama gücüne güç kattığı, dolayısıyla resmi kalite olan coğrafi işaret sayısını arttırdığı da bir gerçektir. Gıdanın pazarlama gücünden, işin inandırıcılığını artıran markayı kullanmaya devam edeceğim.” – ANKARA

haber-havsa.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu